DIA A DIA


rUTA Esport

La descripció d'aquest itinerari correspon tant a la ruta Autoguiada com a la Guiada, sempre amb sortida des d'Arnes. L'opció de la Ruta Esport Guiada amb sortida des de Gandesa només canvia l'ordre de les etapes respecte a les altres opcions.


DIA 1.  Arnes - Pinell de Brai - Gandesa.

Distància: 62,76 km (1.131 metres desnivell positiu acumulat).

Després de la magnífica estada a Lo Corral d'Arnes, ens espera un primer día que és, sense dubte, el de l'etapa més fàctible i planera de tota la ruta. Així ens anirem adaptant a la bici (si és de lloguer) i al ritme de la ruta que ens aproparà a Pinell de Brai per un recorregut que segueix bona part de la Via Verda, o sigui, fàcil i còmode.

La ruta passa primer per Horta de Sant Joan on podrem gaudir del gran nombre d'atractius turístics que té la vila (des del Museu Centre Picasso fins a l'olivera més que mil·lenària, passant per l'Ecomuseu). Gaudirem tot seguit de les Olles de Bot i del Santuari de la Fontcalda, al sud de la Serra de Crestall, per tombar poc després cap a Pinell de Brai i poder gaudir del meravellós Celler Cooperatiu.


 

Però després de visitar Pinell de Brai (paga la pena pujar fins al Mirador de la Lleva del Biberó, per gaudir de les vistes) ens espera la part més exigent. I és que fins a Gandesa -on ens hi allotjarem- caldrà travessar la Serra de Cavalls que, juntament amb la Serra de Pàndols, foren els dos fronts més durs de la Batalla de l'Ebre, com podreu observar tant a la Guia de Ruta com sobre el territori.  

Soparem en un bon restaurant, del propi allotjament.

 

DIA 2.  Gandesa - La Fatarella- Batea.

Distància: 67.65 km (937 m. desnivell acumulat positiu).

Avui és l'etapa més llarga pero la menys exigent.

De seguida som a Corbera d'Ebre, on hi ha el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla d'Ebre. De fet, el Poble Vell de Corbera d'Ebre es conserva encara exactament igual que com va quedar després de la Guerra Civil, com a mostra del que fou aquest esdeveniment tan terrible.

El camí que seguirem fins a Vilalba dels Arcs (on, com veureu, s'hi desenvolupà una greu batalla que podreu seguir en la Guia de Ruta) és un compendi de trinxeres, barraques i barracons de la rereguarda republicana fins a les rodalies de Vilalba, on hi trobarem senyals d'un interessant passat que, sens dubte, us sorprendrà.    


La Fatarella és un encantador y ecològic poble on podrem gaudir d'un bon dinar o comprar algun dels seus dolços.... i si fem un tomb pels carrers veurem que és realment bonic, com bé diuen en la seva oficina de turisme, ubicada davant del museu.

A partir d'ara, el final d'etapa és una mica trenca-cames, creuant diferents torrents (barrancs) fins a la Pobla de Massaluca (antigament, Vilabona), el únic dels termes de la Terra Alta que té contacte directe amb l'Ebre. Tot seguit Batea, empremta del passat, conegut pel seus excel·lents vins de Garnatxa i ple de perxes a les places i carrerons.  No deixeu de visitar la seva "oficina de turisme"!. Sorprenent!!

  

 DIA 3. Batea - Arnes

Distància 59.05 km. (1.284 m. desnivell positiu acumulat).

Aquesta és l'etapa més curta però alhora, la més exigent.  

Començarem per dirigir-nos cap al sorprenent Poblat Ibèric del Coll del Moro, d'enormes dimensions abans d'entrar a Gandesa.

La capital de la Terra Alta ens acull amb el seu impressionant Celler Cooperatiu, que si no hem tingut temps, el dia abans, el podrem visitar avui. La ruta ens durà fins al Santuari de la Fontcalda gaudint d'unes vistes impressionants (i les Crestes de Volandins, sens dubte, ho són) entre les sorprenents Serres de Pàndols i del Crestall.

Després de Bot, els recorregut ens mostra la màgia d'Horta de Sant Joan, que gaudirem fent un volt -a peu o en bici- els seus carrers per entrar definitivament, als Ports. Un tram de muntanya magnífic pels Estrets (que cal fer a peu) és la millor mostra de tot el que Els Ports ens pot oferir, tot just abans d'entrar a Arnes, la culminació de la ruta.

 NOTA:

Ateses les especificitats en quant a dies festius i descansos inter-setmanals entre els diferents allotjaments, l'organització es reserva el dret de variar l'ordre de la ruta en alguns casos concrets, segons el dia de la setmana en que s'iniciï la ruta.