DIA A DIA


rUTA complerta

La descripció d'aquest itinerari correspon tant a la ruta Autoguiada com a la Guiada, sempre amb sortida des d'Arnes. L'opció de la Ruta Complerta Guiada amb sortida des de Gandesa només canvia l'ordre de les etapes respecte a les altres opcions.


DIA 1.  Arnes - Pinell de Brai.

Distància: 61,66 km (508 metres desnivell positiu acumulat).

Després de la magnífica estada a Lo Corral d'Arnes, ens espera un primer día que és, sense dubte, el de l'etapa més fàctible i planera de tota la ruta. Així ens anirem adaptant tant a la bici (si és de lloguer) com al ritme de la

ruta que ens aproparà als bunkers del Fort de Milet, passant per Caseres. Tot seguit una llarg tram per la Terra Alta més desconeguda, entre camps d'oliveres, ametllers i antigues vinyes fins a Bot.  Queda continuar cap a Pinell de Brai per un recorregut que segueix bona part de la Via Verda, o sigui, fàcil i còmode. Abans haurem creuat el Santuari de la Fontcalda, al sud de la Serra de Crestall, abans de poder gaudir del meravellós Celler Cooperatiu del final de la ruta.


Soparem en un bon restaurant just al davant de l'allotjament.

 

DIA 2.  Pinell de Brai - La Fatarella

Distància: 54,58 km (1.148 m. desnivell acumulat positiu).

Avui ens espera una etapa força més exigent, sobretot pels 600 metres més de desnivell acumulat respecte el dia anterior. Per això, s'agraeix el bon esmorzar que ens donarà forces per gaudir d'una bona ruta.

I és que fins a Corbera d'Ebre caldrà travessar la Serra de Cavalls que, juntament amb la Serra de Pàndols, foren els dos fronts més durs de la Batalla de l'Ebre, com podreu observar tant a la Guia de Ruta com sobre el territori. De fet, el Poble Vell de Corbera d'Ebre es conserva encara exactament igual que com va quedar després de la Guerra Civil, com a mostra del que fou aquest esdeveniment tan terrible.

El camí que seguirem fins a Vilalba dels Arcs (on, com veureu, s'hi desenvolupà una greu batalla que podreu seguir en la Guia de Ruta) és un compendi de trinxeres, barraques i barracons de la rereguarda republicana, que, sens dubte, us sorprendrà.

El tram final fins a La Fatarella, un encantador i ecològic poblet, és un territori tan aspre com sorprenent. Clourem la jornada gaudint d'un sopar i de l'allotjament en un edifici sorprenent i molt, molt singular.

  

  

DIA 3. La Fatarella - Gandesa

Distància 80,14 km. (1.145 m. desnivell acumulat positiu).

L'etapa més llarga, però no pas la més exigent, doncs el desnivell acumulat és pràcticament el mateix que el dia anterior.

La primera part del recorregut és, però, una mica trenca-cames, creuant diferents torrents (barrancs) fins a creuar l'Ebre, a Riba-roja. Pedalarem per l'altre banda del pantà, a la comarca de la Ribera d'Ebre, fins a la Pobla de Massaluca (antigament, Vilabona), el únic dels termes de la Terra Alta que té contacte directe amb l'Ebre. Tot seguit Batea, empremta del passat i conegut pel seus excel·lents vins de Garnatxa i les seves perxes. Però encara ens espera el sorprenent Poblat Ibèric del Coll del Moro, d'enormes dimensions abans d'entrar a Gandesa, on ens hi allotjarem.

 

DIA 4. Gandesa - Arnes

Distància 53,93 km. (1.346 m. desnivell positiu acumulat).

Aquesta és l'etapa més curta, però sens dubte, la més exigent. 

La capital de la Terra Alta ens acull amb el seu impressionant Celler Cooperatiu. La ruta ens durà fins al Santuari de la Fontcalda gaudint d'unes vistes impressionants (i les Crestes de Volandins, sens dubte, ho són) entre les sorprenents Serres de Pàndols i del Crestall.

Després de Bot i les seves magnífiques "olles", la ruta ens mostra la màgia d'Horta de Sant Joan, que gaudirem voltant -a peu o en bici- els seus carrers per entrar definitivament, als Ports. Un tram de muntanya magnífic pels Estrets (que cal fer a peu) és la millor mostra de tot el que Els Ports ens ofereix, tot just abans d'entrar a Arnes, la culminació de la ruta.

 


NOTA:

Ateses les especificitats en quant a dies festius i descansos inter-setmanals entre els diferents allotjaments, l'organització es reserva el dret de variar l'ordre de la ruta en alguns casos concrets, segons el dia de la setmana en que s'iniciï la ruta.