DIA A DIA


rUTA "dos dies" - llarga


DIA 1.  Arnes - Vilalba dels Arcs.

Distància: 74,30 km (1.183 metres desnivell positiu acumulat).

Després de la magnífica estada a Lo Corral d'Arnes, ens espera un primer día que comença amb un tram molt suau i confortable. Així ens anirem adaptant a la bici (si és de lloguer) i al ritme de la ruta que ens aproparà a Pinell de Brai per un recorregut que segueix bona part de la Via Verda, o sigui, fàcil i còmode.

La ruta passa primer per Horta de Sant Joan on podrem gaudir del gran nombre d'atractius turístics que té la vila (des del Museu Centre Picasso fins a l'olivera més que mil·lenària, passant per l'Ecomuseu). Gaudirem tot seguit de les Olles de Bot i del Santuari de la Fontcalda, al sud de la Serra de Crestall, per tombar poc després cap a Pinell de Brai i poder gaudir del meravellós Celler Cooperatiu.

Però després de visitar Pinell de Brai (paga la pena pujar fins al Mirador de la Lleva del Biberó, per gaudir de les vistes) ens espera la part més exigent. I és que fins a Corbera d'Ebre caldrà travessar la Serra de Cavalls que, juntament amb la Serra de Pàndols, foren els dos fronts més durs de la Batalla de l'Ebre, com podreu observar tant a la Guia de Ruta com sobre el territori.  Les vistes des de dalt la carena són impressionants!

De seguida som a Corbera d'Ebre, on hi ha el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla d'Ebre. De fet, el Poble Vell de Corbera d'Ebre es conserva encara exactament igual que com va quedar després de la Guerra Civil, com a mostra del que fou aquest esdeveniment tan terrible.

 

El camí que seguirem fins a Vilalba dels Arcs (on, com veureu, s'hi desenvolupà una greu batalla que podreu seguir en la Guia de Ruta) és un compendi de trinxeres, barraques i barracons de la rereguarda republicana fins a les rodalies de Vilalba, on hi trobarem senyals d'un interessant passat que, sens dubte, us sorprendrà.    

 

Soparem i ens allotjarem en un indret molt confortable de Vilalba.DIA 2.  Vilalba dels Arcs - Arnes.

Distància: 69.47 km (1.143 m. desnivell acumulat positiu).

L'etapa d'avui, tot i que se'ns farà més curta (té menys quilòmetres) és pràcticament igual d'exigent.

 

Després d'un bon esmorzar, ens espera un inici d'etapa una mica trenca-cames, creuant algun torrent (barrancs) fins a Batea, empremta del passat, conegut pel seus excel·lents vins de Garnatxa i ple de perxes a les places i carrerons.  No deixeu de visitar la seva "oficina de turisme"!. Sorprenent!!. I no dupteu en fer un tomb pel casc antic...

Continuarem per dirigir-nos cap al sorprenent Poblat Ibèric del Coll del Moro, d'enormes dimensions abans d'entrar a Gandesa.

La capital de la Terra Alta ens acull amb el seu impressionant Celler Cooperatiu, de recomanable visita. Tot seguit el Santuari de la Fontcalda gaudint d'unes vistes impressionants (i les Crestes de Volandins, sens dubte, ho són) entre les sorprenents Serres de Pàndols i del Crestall. Tot plegat, el tram més dur del dia.


Després de Bot, els recorregut ens apropa als Ports. Un tram de muntanya magnífic pels Estrets (que cal fer a peu) és la millor mostra de tot el que Els Ports ens pot oferir, tot just abans d'entrar a Arnes, la culminació de la ruta.


NOTA:

Ateses les especificitats en quant a dies festius i descansos inter-setmanals entre els diferents allotjaments, l'organització es reserva el dret de variar l'ordre de la ruta en alguns casos concrets, segons el dia de la setmana en que s'iniciï la ruta.